main photo

Tudor Kitchen Transformation "AFTER"

Residential Projects - Altadena Kitchen and Dining Remodel

Designer's Notes

 

Family kitchen relocated and updated

 

This young family purchased a house in which the previous owner had added a large room at the back of the house.  I met with them and we discussed how to make the best use of this space. The original kitchen was adjacent to this large space, between it and the living room. There was not a designated space for a dining room.


I developed a plan that moved the kitchen to the back of the house, using the full width of the addition. The plan provided a functional layout with perimeter cabinets and counters, as well as a center island that could incorporate seating for the family of four. I centered the sink on the large center window overlooking the back yard. The range and hood are placed on the west wall, replacing a window. The east wall has the pantry cabinet and stainless steel refrigerator, creating instant symmetry.


Making the house comfortable and livable for the kids and dog, with a light and open feeling, and  using materials that required a minimum of maintenance was the request of the homeowners. I recommended a white Shaker style cabinets and quartz counter tops to achieve this goal. The back splash is a light aqua tile that is accented with decorative shaped tiles of the same color above the range. The island cabinet is a medium shade of aqua with a counter top of white quartz with gray veins. The island is accented with comfortable, clean- line gray stools.


New LED recessed lighting is added to the ceiling in all areas.  The under cabinet lights in the kitchen are also LED. Under the wall cabinets in the kitchen, a track system with outlets is incorporated for ease of use without distracting from the lovely back splash tile.


The existing hardwood floors add warmth to the space as it continues into the center fireplace area with seating for anyone to enjoy a break or read a book.  Across from the fireplace, a new desk was fitted in the recessed area next to the stairs. The desk is made of the white Shaker cabinets and a quartz top to match the kitchen.
Continuing the open floor plan, the dining room was created in the old kitchen space. This area has a new chandelier and a casual dining table with seating for 6. The existing black hutch makes a dramatic back drop for the new dining space.


The changes create a welcoming space that fits the everyday life of an energetic, fun-loving family of four.