main photo

Mid-Century Ranch Kitchen Transformation "AFTER"

Residential Projects - Pasadena Kitchen, Dining and Bath Remodel

Designer's Notes

 

Mid-century Ranch in Pasadena, CA

 

The homeowners loved their home, built in 1947, for the size and location but were very frustrated with the kitchen and laundry room. These two adjacent rooms were separated by one wall. I developed a floor plan that removed this wall and opened the kitchen up to make a larger room in which I could add an island with seating. The side by side washer and dryer was replaced with a stacking unit that was enclosed behind a door that matched the new kitchen cabinets. The original laundry room door to the central hall was closed up, creating a corner for the stack washer and dryer.


By reducing the size of the east window, I could provide a wall oven and microwave at the end of the wall. A new range and hood becomes the focal point on this elevation. The soffit was removed to increase the height of all the perimeter cabinets, providing more storage. A white Shaker cabinet style with chrome cabinet pulls was selected. A new farm sink is centered at the existing south window location. The garden window was replaced with a sliding window. The dishwasher and refrigerator received the white Shaker panels for a clean design that makes the space feel larger. The backsplash is a blue-gray glass subway tile. At the range, a classic Carrera marble hex mosaic accent pulls the colors together. The island cabinets are the same style in a medium gray. The countertops are a white with blue veining quartz. Seating for three provides a casual dining area at the central island. A charging station is included in an island drawer.


New recessed LED lights provide ample white light. Clear glass pendants accent the island and the sink areas.
The original oak flooring was in good condition. I had new planks added where the walls were removed. The floor was refinished for a seamless look that warms the room. The adjacent dining room floor was also refinished after the opening between the dining room and kitchen was widened, enhancing the flow between the rooms. The chandelier was replaced and everything received a fresh coat of paint, updating the dining room as well.
The husband and wife expressed how much they love the new kitchen and appreciate all the additional storage. They said they now spend a lot of time in this space. The husband said he is so happy we did this, and smiles every day when he comes in from work.


As we were wrapping up the kitchen, they asked for my help with the hall bathroom. We started with the shower and selected porcelain wall and floor tiles and new chrome plumbing fixtures. We installed a linear drain to facilitate the use of large format porcelain tiles on the shower floor. The same gray tile is installed on the bathroom floor. The frameless shower enclosure and the white and gray pallet makes this small room feels larger and up to date.