reskit1 reskit1 reskit1 reskit1 reskit1 reskit1 Before

reskit5 reskit6 reskit6 reskit6 reskit6 reskit6 After

reskit6 reskit6  After

main photo

1931 Tudor style updated "AFTER"

Residential Projects - Kitchen

Designer's Notes

 

A 1931 Tudor kitchen updated in style

 

A Glendale couple with a classic Tudor home wanted to remodel their kitchen and adjacent laundry and breakfast rooms to make it more functional while creating design elements that exemplified their personal taste and would work for how they cook and live.

 

At our first discussion, we agreed that the 3 rooms needed a complete facelift including new cabinets, appliances, flooring, lighting and finishes. The existing architecture: walls, windows and doors were left in place. They prefer warm tones but didn’t want it to get too dark since the existing windows face north.

 

In planning the new kitchen layout, I realized that the location of the existing double ovens blocked the view from the dining room. I suggested locating the new microwave/oven unit to the existing alcove. It was a tight fit but it allows for counter space on either side of the cook top.

 

The existing metal windows were stripped of old paint and new glazing and hardware was installed to not detract from the home’s historical character. The sink is centered on the kitchen’s windows and we decide to keep it in this location. The new countertops are Caesarstone Wild Rice with a backsplash of Walker Zanger slate mosaic in a range of neutral shades. A custom frame of Caesarstone completes the backsplash design. The backsplash tile design is not broken up with outlets; this function is achieved with Legrand outlet track system, mounted above the back splash.

 

To lighten the overall look, white cabinets with inset doors were selected in keeping with the Tudor architecture and are accented with nickel pulls. In contrast, the flooring is an espresso cork floating floor, unifying the 3 spaces.

 

New efficient LED recessed cans brighten the room, and LED lights are mounted in the bottom of the wall cabinets to provide task lighting on the counters.

 

The laundry room is a narrow space that needs utility storage as well as a pantry. New full height cabinets are to the left of the new washer and dryer, and a new base and wall cabinet are on the right. The opposite wall contained the original utility closet. This was modified with new shelves and drawers to provide pantry storage. The original swinging door was replaced with a custom sliding barn door. New sun shades on the window and back door completes the new look.

 

On the other end of the kitchen, the breakfast room received new benches with storage on either side of the new custom table made with the Caesarstone. A new pendant light and new custom Roman shades provides a relaxing setting for breakfast or any time. The sight line from the back door is punctuated by the charm of the breakfast room.

 

The original arched doorways to the laundry and breakfast room were updated with a softer curve arch. The warm tones of the walls and ceiling contrast with the stainless steel appliances and the white cabinets and unify the 3 spaces.

 

The transformed spaces seamlessly blend a rich, traditional design with contemporary aesthetic. We accomplished our goals with a harmony of colors and materials.